joi , februarie 22 2024
Breaking News

Tonometrie Oculara

De cate tipuri sunt testele de tonometrie oculara?

Exista persoane care in viata de zi cu zi sunt supuse unor teste de tonometrie oculara. Rolul acestor teste este de a masura presiunea intraoculara (IOP). Pentru a intelege mai bine, mentionam faptul ca se efectueaza aceste teste pentru a depista riscul de aparitie a glaucomului.

Cat despre glaucom, acesta este o afectiune a ochilor. Apare in momentul in care presiunea oculara ridicata lezeaza fibrele nervoase din spatele creierului. Drept urmare apar consecinte precum pierderea vederii sau orbirea.

Se efectueaza testarile de tonometrie si cu scopul de a urmari tratamentul glaucommului. Exista mai multe teste de tonometrie iar in continuare vi le prezentam pe cele mai importante dintre acestea!

Tipuri de teste de tonometrie oculara

Un furnizor de ingrijire a ochilor foloseste un tonometru pentru acest test. Acest instrument calculeaza cat de rezistenta este corneea dumneavoastra (stratul transparent, exterior al ochiului) – la incercarea de a o aplatiza. Acest lucru se face in moduri diferite, in functie de tipul de test de tonometrie oculara utilizat. Unele sunt mai precise decat altele, dar fiecare are avantaje distincte.

Tonometrie Goldmann

Tonometrul cu aplanatie Goldmann este cel mai comun test de tonometrie. Daca purtati lentile de contact, va trebui sa le indepartati. Furnizorul dumneavoastra de servicii medicale va va pune in ochi picaturi anestezice pentru ochi, si o cantitate mica de colorant.

Dupa cateva minute, vi se va cere sa va pozitionati in fata unei lampi cu fanta . Acesta este un instrument care permite furnizorului sa straluceasca lumina in ochiul dumneavoastra si sa examineze structurile acestuia.

Va trebui sa va asezati barbia si fruntea pe o bara. Aplecarea inainte va ajuta sa ajungeti in pozitia potrivita.

Ramanand cat mai nemiscat posibil, vi se va cere sa va concentrati direct pe ceva aflat in departare. Incercati sa stati relaxat si sa nu va tineti respiratia. Practicantul va ridica apoi pleoapa superioara si va balansa o lumina albastra in fata ochiului, care lumineaza colorantul.

Tonometrie OcularaO mica sonda atasata lampii cu fanta este mutata suficient de aproape de ochi pentru a atinge doar corneea. Indenteaza usor corneea, iar tonometrul masoara forta necesara pentru aplatizarea corneei.

Acest lucru se repeta apoi pe celalalt ochi. Cand ati terminat, furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala inregistreaza citirile si le compara cu rezultatele testelor anterioare.

Tonometrie electronica

Un tonometru electronic este un dispozitiv mobil, portabil, care arata ca un stilou de scris. Poate fi aplicat usor pe cornee, ca sonda utilizata in tonometria Goldmann, dar este mai rapid de utilizat. Va trebui sa va indepartati lentilele de contact inainte de acest test (daca este cazul).

De obicei, acest test de tonometrie oculara trebuie repetat de cateva ori pentru a produce o masurare precisa. In general, nu este la fel de fiabil sau precis ca tonometria Goldmann.

Tonometrie fara contact

Cu tonometrie oculara fara contact (NCT), un puf de aer aplatizeaza corneea. Acesta este motivul pentru care este numit si testul „ puf de aer ”. Multi prefera acest test deoarece nu implica atingerea ochiului cu o sonda. Studiile au aratat ca acest test este precis chiar daca pacientul poarta lentile de contact.

Pentru acest test, va veti aseza la o masina si veti pozitiona astfel incat ochii sa fie aliniati corespunzator. Va ajuta sa va asigurati ca barbia si fruntea sunt in zonele desemnate, dar tehnicianul va va verifica si va va ajusta in continuare daca este necesar.

Tehnicianul va va cere sa priviti drept inainte la o lumina. Va fi o explozie rapida de aer. Deoarece clipirea invalideaza rezultatele, este posibil ca citirea sa fie efectuata de mai multe ori.

Testul se repeta apoi pe celalalt ochi. In timp ce unele studii arata ca tonometria NCT nu este la fel de precisa ca tonometria Goldmann, este totusi o optiune buna pentru copiii sau adultii), care sunt sensibili sau le este greu sa ramana nemiscati.

Tonometrie Schiotz

Un tonometru Schiotz este un dispozitiv analog care deprima ochiul cu un mic piston metalic. Dispozitivul calculeaza presiunea oculara masurand adancimea adanciturii de pe cornee.

Pentru acest test, va trebui sa indepartati lentilele de contact, daca le purtati. Veti sta intins si va vei uita la un loc chiar deasupra ta. Tehnicianul va pune o picatura de anestezic in fiecare ochi si va trage inapoi o pleoapa. Cand stati linistat, specialistul se va orienta usor sonda pe corneea ta.

Practicienii moderni de ingrijire a ochilor nu folosesc acest tip de tonometrie la fel de mult ca celelalte tipuri. Cu toate acestea, este uneori folosit in setari mai la distanta.

Verifica si

Cabinet Stomatologic Brasov

Cabinet Stomatologic Brasov

Este eficienta vizita intr-un cabinet stomatologic Brasov? Vizitarea unui cabinet stomatologic Brasov este cea mai …

Close